Papricaș de știucă își trage originile din Ungaria, fiind numit în vecini „csukapörkölt”. Ca fiecare papricaș, la bază are ceapa prăjită, paprika (adică boiaua) și ingredientul principal (în acest caz știuca).
Am cumpărat peștele de la magazinul de profil SOLZI din Timișoara, pe care vi-l recomand cu drag.
Rețeta curentă am modificat-o puțin față de cea originală, asta pentru că am considerat că o pot îmbunătăți, sau mai bine zis să o duc spre un gust mai fin, nu atât de pregnant ca versiunea ungurească.
Ce a ieșit, e fenomenal și consider că trebuie să încercați și voi să pregăti în acest mod acest pește (sau orice alt răpitor cu carne albă).
Spor la treabă! 🙂
Galerie foto Papricaș de Știucă cu Smântână
Timp de preparare | 30 minute |
Timp de gatire | 40 minute |
Timp de asteptare | 10 minute |
Portii |
persoane
|
- 2 kg Știucă
- 150 g Slănină afumată
- 2 linguri Smântână fermentată
- 2 bucăți Ceapă
- 5 căței Usturoi
- 1 lingură Boia de ardei
- 0,5 linguriță Boia de ardei iute
- 1 linguriță Sare
- 0,5 linguriță Piper
- 2 linguri Făină
- 1,5 l Stoc de pui (sau apă)
- 1 mână Farfalle
- 1 legătură Mărar
- 0,25 bucată Lămâie
- 20 g Unt
Ingrediente
|
|
- Tăiem slănina afumată în cuburi cât mai mici, de aproximativ 0,5 cm și o prăjim la foc foarte mic și avem mare grijă să nu o ardem.
- Între timp mărunțim și ceapa, tot în bucăți mici, la fel ca slănina și curățăm și usturoiul.
- Odată prăjită slănina și obținuți jumării, puteți alege în a îi lăsa în untură sau a-i scoate din cratiță. Eu i-am lăsat înăuntru. În acest moment se adaugă ceapa și se prăjește pe foc mediu până devine străvezie și adăugăm și doi căței de usturoi striviți și mărunțiți. Atenție să nu îi ardem că mâncarea va deveni amară!
- Când s-a făcut și ceapa, tragem jos cratița de pe foc și adăugăm o lingură de boia dulce și cât ne duce curajul, paprika iute. E important să nu lăsăm pe foc cratița în acestă faza, deoarece paprika se arde foarte ușor și face mâncarea amară.
- Amestecăm bine paprika cu untura și ceapa, să își elibereze aroma și pigmentul. Pasul următor este să adăugăm 2 linguri de făină, după care punem înapoi pe foc mic și amestecăm în continuu mixtura vreo 2 minute. Faza asta e importantă, deoarece trebuie tratată termic și făina, altfel vom avea un gust ca de lipici de făină.
- Adăugăm și piperul și stocul de pui (sau apă, dacă nu vrem să ne complicăm). Totodată e momentul să punem și sarea, dar gustăm neapărat, deoarece și slănina afumată e sărată! Adăugăm și zeamă de lămâie după gust. Fierbem așa cam 10 minute.
- Rețeta ungurească zice de așa numitele „csipetke”, care sunt ciupituri de aluat din care se fac și tăiețeii. Eu am folosit Farfalle... Adăugăm deci farfallele și fierbem cam 8 minute. Dacă mâncarea este prea groasă de la făină, mai adăugăm puțină apă fierbinte (puteți folosi fierbătorul pentru asta dacă dețineți unul).
- Urmează să adaugăm restul de usturoi pisat, dar și smântâna. În acest moment mai gustăm odată, să fim siguri că nu îi lipsește nimic și asezonăm.
- După alte 2 minute, când farfallele sunt aproape gata, adăugăm bucățile de știucă, sărate în prealabil. Amestecăm cu grijă și punem capacul pe cratiță. Vom mai amesteca de vreo 2 - 3 ori, să nu se prindă de fund, dar tot cu grijă, să nu spargem peștele.
- După cam 10 minute de fiert, peștele ar trebui să fie gata. Tragem jos papricașul de știucă jos de pe foc și adăugăm un cub de unt și mărarul mărunțit. Suntem gata și putem servi cu pâine, mămăliguță sau cum se face în Ungaria, cu tăiței cu brânză dulce.
Nu am amintit special de evisceratul peștelui și pregătirea lui, deoarece cei de la magazinul pescăresc SOLZI, au fost drăguți să rezolve.
Ce trebuie reținut:
- nu ardeți jumării
- nu ardeți usturoiul
- nu ardeți boiaua
Aceste 3 greșeli pot distruge mâncare. De asemenea să nu fierbeți știuca mai mult de 10 - 12 minute, pentru că un pește prea gătit e chiar mai rău decât unul complet crud.
Spor la treabă și vă aștept cu experiența voastră în secțiunea comentarii. 🙂