Plăcintă cu cireșe și migdale, așa cum o face un Bucătar de duminică. 😊 Știm cu toții că cireșele sunt al naibii de scumpe, iar o astfel de plăcintă, dacă nu avem o sursă proprie de fructe, poate lăsa o gaură destul de măricică în buget.
Merită însă, deoarece e deosebită și deosebit de gustoasă! Ideea mi-a venit tocmai pentru că am un astfel de pom, iar anul acesta, deși am împărțit cireșe și vecinilor, tot nu am reușit să le consumăm toate. Așa că am zis, hai să fac o plăcintă.
Blatul vine de la o plăcintă tradițională din zona Banatului, doar că în loc de ulei am folosit unt, iar umplutura e invenție proprie, dacă pot să spun așa. Dar hai să trecem la partea practică și să vedem cum se prepară plăcinta cu cireșe și migdale! 🙂
Printează rețeta
Plăcintă cu cireșe și migdale foarte, foarte gustoasă!
Plăcintă cu cireșe și migdale cu blat originar din zona Banatului, foarte gustoasă. O puteți prepara și cu vișine, sau de ce nu, cu fructe de pădure, ori caise.
Spălăm cireșele, scoatem sâmburii din ei și presărăm peste acestea cca. 150g de zahăr. Acoperim cu ceva și le lăsăm deoparte.
Începem să preparăm aluatu prin a încălzi laptele, în care introducem zahărul (o lingură rasă) și drojdia. Între timp amestecăm untul cu sarea și făina, astfel încât să obținem o masă omogenizată. În cca. 15 minute avem probabil spumă deja pe laptele amestecat cu drojdia, ceea ce înseamnă că putem începe frământarea. Să nu uităm să adăugăm gălbenușul de ouă. Aluatul trebuie să arate puțin mai moale ca cea de pâine, deci mai adăugați lapte dacă e necesar.
Etapa următoare este lăsatul la fermentat, care poate dura între 15 și 35 de minute, depinzând de drojdie și de temperatura din bucătărie. E bine să punem o folie de plastic peste aluat, să nu se usuce.
Între timp preparăm umplutura. Adică amestecăm smântâna cu picăturile de esență de migdale și gălbenușurile de ouă pe de o parte, pe de altă parte luăm migdalele și le prăjim gentil deasupra focului, punându-le într-o tigaie. Nu trebuie efectiv prăjite ca semințele de floarea soarelui, atenție! Încercăm doar să scoatem umezeala din ele, astfel încât să putem să le măcinăm cu ajutorul unui blender. Trebuie să obținem o mărunțire precum cea a grișului, poate puțin mai mare. Apoi amestecăm grișul cu migdalele.
După ce a crescut aluatul, o întindem ca pe un blat de pizza, dar îi dăm formă dreptunghiulară. După această acțiune, ungem tava în care urmează să coacem plăcintele cu puțin unt topit și presărăm pe ea făină, pe care o împrăștiem pe toată suprafața tăvii. Surplusul de făină din tavă, cel care nu s-a lipit de unt, îl scoatem. Acum suntem gata să punem aluatul deja întins, în tavă. Avem grijă să înălțăm marginile aluatului, precum la pizza, să nu dea pe afară umplutura!
Odată aluatul așezat în tavă, putem trece la umplutură. Presărăm peste aluat jumătate din cantitatea de mixtură de griș cu migdale, apoi putem presăra peste acestea cireșele. Peste cireșe punem jumătate di zahărul rămas și restul din mixtura de griș cu migdale. Acum putem turna uniform peste ele smântâna. Peste toate acestea presărăm restul de zahăr și punem la cuptor, la 180 de grade Celsius. Să aveți grijă la faptul că partea de jos se încălzește mai greu, deci plasăm astfel tava în cuptor, încât să se coacă uniform. Lăsați în cuptor plăcinta cât să arate ca în fotografie, adică să devină ușor aurie la suprafață.
După ce plăcinta s-a copt, o lăsați vreo 10 minute să-și tragă sufletul, după care o puteți tăia în 20 de porții egale. Spor la lucru și poftă bună! 🙂