Supă cremă turcească de linte roșie cu mentă și anason
Supă cremă turcească de linte roșie cu mentă și anason, gătită ca de turci. Are un gust și o textură care te fac să mai vrei. E sățioasă și nutritivă în același timp și se poate găti și 100% vegan.
Portii Timp de preparare
8porții 15minute
Timp de gatire Timp de asteptare
40minute 10minute
Portii Timp de preparare
8porții 15minute
Timp de gatire Timp de asteptare
40minute 10minute
Ingrediente
Etape
 1. Primul pas este spălarea lintei și punerea la înmuiat într-un vas cu apă (cca 30 minute – o oră).
 2. Următorul pas este pregătirea legumelor. Le curățăm și le spălăm. E important de asemenea să folosim mereu ingrediente proaspete, de cea mai bună calitate, deoarece alimentele pe care le consumăm sunt baza sănătății noastre.
 3. După spălare și curățire urmează tăierea și cântărirea. Fiind vorba de supă, nu trebuie să fim foarte atenți la dimensiuni și modul în care tăiem legumele. Eu de regulă tai morcovii rondele, cartofii cuburi, la fel și ardeii, iar ceapa o mărunțesc bine, deoarece ea vine prăjită la început. Pun toate ingredientele la început de gătit în boluri separate.
 4. Începem gătitul prin a pune o lingură de ulei de măsline în oală și 50 g de unt (jumătate 1/3 din cantitatea totală). Să avem grijă ca focul să nu fie exagerat de mare, deoarece nu vrem să ardem untul.
 5. Odată încins untul, adăugăm pe rând ceapa, pe care o prăjim până devine sticloasă, iar pe urmă usturoiul, pe care îl pisăm în prealabil. Urmează ardeiul, ardeiul iute (opțional), morcovii și cartofii. Dinstuim 1 minut 2..
 6. Acum urmează condimentele (foi de dafin, piper, chili, chimion, anason). Dacă aveți mojar, e bine să le pisați/ sfărâmați chiar voi, deoarece cumpărate întregi, au un gust mai pregnant, de asemenea dacă adăugați mirodeniile în uleiul încins, își valorifică gustul mai bine.
 7. A venit timpul să adăugăm apa și o lingură mare mare de pastă de roșii (eu folosesc pastă de roșii Sultan – se găsește la Kaufland sau o puteți cumpăra online de aici)
 8. Lăsăm totul la fiert, iar când legumele au devenit aproape moi, adăugăm lintea roșie și sărăm (preferabil după gust).
 9. Verificăm dacă lintea e suficient de fiartă și pregătim mixerul de mână.
 10. Dacă toate ingredientele s-au fiert, intră în acțiune mixerul de mână.
 11. Dacă avem consistența dorită, mai fierbem puțin, mai condimentăm și putem strecura totul printr-o strecurătoare (pas ce poate fi ignorat totuși), pentru a obține o textură mai fină, mai mătăsoasă.
 12. Acum că supa de linte este gata, pregătim menta. Topim 50 g de unt și când s-a limpezit, adăugăm o linguriță de mentă uscată și tocată. Luăm de pe foc tigaia și amestecăm, iar pe urmă adăugăm mixtura în supă. Amestecăm.
 13. În acest moment supa noastră de linte roșie cu mentă și anason este gata și putem stinge focul. Urmează însă să preparăm untul cu boia ce folosește nu doar pentru decor ci dă și un extra gust supei noastre.
 14. Punem cei 50 g de unt rămași în tigaie și începem să îl prăjim la foc moderat, manevrându-l în mod circular până obținem unt brun. Grijă mare să nu îl ardem! Când untul a devenit translucid și observăm mici bule de culoare maro pe fundul tigăii, îl luăm jos de pe foc și îl răcim vreo 30 de secunde prin mișcări circulare ale tigăii. În acest moment adăugăm boiaua de ardei dulce (paprika) și amestecăm cu ajutorul unei spatule, ca boiaua să își elimine culoarea și aroma în unt. De reținut că acest lucru nu se face pe foc, deoarece nu dorim să prăjim sau să ardem boiaua! Ultimul pas e să strecurăm untul cu boia printr-o strecurătoare fină.
 15. Supa noastră este gata! 🙂 o servim decorat cu felii de lămâie, unt cu boia peste, frunze de mentă verde și opțional cu ardei iute. Poftă bună vă doresc!