Fac pizza de peste 20 de ani și am făcut zeci de combinații atât pentru blat, cât și pentru topping. Am ajuns la concluzia că blatul pe care îl apreciază cel mai mult cei care servesc pizza făcută de mine, este cel pe care îl voi descrie mai jos cu gramaje și ingrediente. Spor la treabă! 🙂
Un set pentru pizza cu piatră, lopată și cuțit ca în imaginea de mai jos, puteți cumpăra de pe Altex.
Blatul de pizza poate fi extrem de simplu, dar și unul complex. Rețeta de față este una optimă, nici foarte complicată, dar nici prea simplă. Cert e că gustul blatului aduce Italia în farfurie și completează savoarea toppingului de pe pizza.
Timp de preparare | 60 minute |
Timp de gatire | 12 minute |
Timp de asteptare | 5 minute |
Portii |
persoane
|
Ingrediente
- 1 kg Făină 650
- 1 lingură Sare
- 1 linguriță Zahăr
- 3 linguri Ulei de măsline
- 0,5 pachețel Drojdie
- 1 linguriță Oregano uscat
- 100 g Parmezan răzuit
- 650 ml Apă călduță (2 căni și ceva)
Ingrediente
|
|
Etape
- Începem prin a pune făina în recipientul în care vom amesteca coca, după care adăugăm sarea și o amestecăm cu făina. Facem o adâncitură la mijloc, în care punem restul ingredientelor, plus apa. Amestecăm ușor cu puțină făină să se topească drojdia și zahărul. Acoperim și lăsăm la fermentat 15 - 20 minute.
- Când mixtura s-a fermentat (face spumă), ne apucăm să frământăm coca. În cazul in care e prea lipicioasă, mai adaugăm făină (sau apă dacă e prea tare). Frământatul se face mereu într-o singură direcție (de jos din margine, spre sus în centru), nu vă apucați să întoarceți pe față și pe dos (aleatoriu) coca! În 15 minute ar trebui să obțineți un aluat omogen și neted. Asta înseamnă că o puteți pune la dospit cca. 30 minute. Acoperiți-l să nu se usuce.
- Puteți trece la faza următoare în momentul în care s-a dublat ca volum.
- În funcție de mărimea la care veți forma pizza, puteți împărți aluatul în 4 sau 5 porții egale. Treceți la formarea blatului, dar nu folosiți sucitorul. Blatul format cu mâna iese mai gustos. Puteți chiar păstra o parte din aluat la congelator, vidat (vedeți imaginea). Aluatul din congelator va fi unul mai crocant.
- După ce ați întins aluatul, de regulă urmează uns cu pastă de roșii, se presară cu cașcaval, iar result de ingrediente ce puneți peste ține de fantezia sau plăcerile voastre. Peste ele recomand să folosiți puțină sare și piper și bineînțeles câțiva stropi de ulei de măsline. Urmează cuptorul preîncins la 250°C și 12 - 13 minute de copt.
- Așa arată la final pizza a cărui preparare de blat v-am prezentat-o mai sus. Spor la treabă!
Notitele retetei
Un set pentru pizza cu piatră, lopată și cuțit ca în imaginea de mai jos, puteți cumpăra de pe Altex.