La noi la unguri cam 90% dintre rețete încep cu: „Curăță o ceapă și pune-o la prăjit.”. Nici la paricaș nu e altfel. Atât că eu am prăjit puțin cârnații în untură întâi (poți folosi ulei, dar cu untură iasă mai gustos), apoi am pus ceapa ceapa (două de mărime medie).

Peste ceapă am presărat puțină sare să se înmoaie, că nu ardem ceapa ci doar o sotăm până devine translucidă. Am pus și niște ardei iute și capia, jumătate de usturoi și o roșie mică pentru aciditate.

Când s-a făcut ceapa, am tras jos oala de pe aragaz și am adăugat o lingură mare (cu vârf) de boia dulce (paprika 🙂 ). E importantă faza cu trasul jos de pe foc, deoarece dacă lași oala pe foc, boiaua se arde și totul devine amar.

A urmat apa (cam 3 degete/ cca. 1l), după care am pus și cârnații prăjiți la început (pot fi și cârnați de casă, sau chiar polonez). Eu am folosit cârnați Silezia produși de Pikok (se găsesc la Lidl și sunt foarte gustoși).

Am pus oala înapoi pe foc și când a început să clocotească, am adăugat și crumpii la fiert. Am asezonat cu sare și piper după gust și când s-au înmuiat cartofii au trecut fix cele 30 de minute despre care vă spuneam în titlu. 🙂

Papricaș cu cârnați
Papricaș cu cârnați

Spor la treabă!