Pentru varza roșie călită/ înăbușită folosesc ulei de dovleac, pun peste el varza rasă fin și suc de portocale. Asezonez cu sare, piper, chimion și îi dau acreala cu oțet balsamic. Foc minim cu capac peste oală. Cam 2 ore las la înăbușit și amestec și asezonez din când în când. Când s-a înmuiat, pun zahăr cât simt că e nevoie și scot capacul la oală, apoi amestec. Când s-a evaporat lichidul, dau focul la maximum și las puțin „să se prindă” de vreo 3 ori (caramelizez), amestec diluând caramelizarea cu varza încă umedă și am grijă să nu se ardă.

Aș mai adăuga faptul că salata de varză roșie călită este de sorginte nemțească, iar la mama ei i se spune „rotkohl” sau „blaukraut”.

Spor la gătit!

Varză roșie călită (înăbușită)
Varză roșie călită (înăbușită)