Probabil mulți dintre voi, originari din zona de Vest a țării, au avut ocazia să guste la Seghedin în Ungaria celebra Supă de Pește de Szeged. M-am tot temut să o reproduc, deoarece gătirea ei este extrem de complicată și trece prin mai multe faze. M-am încumetat însă și sunt mulțumit de ce a ieșit. Pot să spun că am nimerit gustul și chiar și culoarea.
Veți avea nevoie de răbdare și pasiune pentru a duce la bun sfârșit rețeta, să puteți savura gustul inconfundabil al acestui preparat tradițional unguresc de pe malurile Tisei.
Eu vă voi ajuta cu rețeta și câteva sfaturi. Vă doresc spor și poftă bună!
Rețeta de față este cea originală de la Szeged (Seghedin) din Ungaria. Am consumat de mai multe ori supă de pește gătită la restaurantul „Jobb Mint Otthon” și pot să afirm că are același gust, culoare și savoare. M-am documentat extrem de bine în privința rețetei și dacă o respectați, veți putea obține un rezultat ce va stârni admirația celor care vor consuma preparatul. Poftă bună!
Timp de preparare | 2 ore |
Timp de gatire | 140 minute |
Timp de asteptare | 4 ore |
Portii |
persoane
|
Ingrediente
- 12 litri Apă
- 4 kg crap (doi pești întregi)
- 2 kg Somn (un pește întreg)
- 2 kg Caras (poate fi și alt soi de pește mic de apă dulce)
- 1 kg Ceapă
- 2 căpățâni Usturoi
- 5 bucăți Roșii
- 3 bucăți Ardei capia
- 3 bucăți Ardei verde
- 3 bucăți Ardei roșu
- 1 bucăți Ardei roșu (iute)
- 4 linguri Boia de ardei (preferabil de la Szeged)
- 1 linguri Piper
- 5 linguri Sare (plus minus după gust)
Ingrediente
|
|
Etape
- Primul pas este cumpărarea peștelui, preferabil proaspăt, nu congelat. Puteți găsi de exemplu la Metro sau Selgros, sau orice pescărie. Peștii de 2 kg sunt preferații mei, deoarece sunt mai ușor de curățat și filetat. Vom avea nevoie însă și de pește pentru zeama de bază. Aceștia trebuie să fi mai mici: caras, roșioara, babușcă, plătică..
- Pasul doi este curățarea peștelui și filetarea acestuia. Recomand frecarea lor cu sare zgrunțuroasă, mai ales a somnului care este foarte alunecos, dar și spălarea lor repetată. Pentru filetarea peștilor există tutoriale video pe YouTube, deci nu e fizică cuantică să o faceți chiar voi. În cazul crapului păstrăm și pielea, însă pe cea a somnului o înlăturăm. Foarte important! Nu aruncați capul, oasele și coada peștelui, dar înlăturați branhiile, deoarece fac supa amară.
- Pasul 3 constă în pregătirea focului și punerea ceaunului la fiert cu cantitatea de apă din rețetă. Adăugăm peștele mărunt (deci nu fileul de crap și somn) , capul peștilor, oasele și coada rămase de la filetare. În această fază facem așa numita zeamă de bază, care va trebui să fiarbă cel puțin 2 ore. Adăugăm de asemenea ceapa, usturoiul, ardeiul și roșiile. Condimentăm cu sare și piper. Boiaua nu o adăugăm încă.
- Pasul 4 este pregătirea fileului de crap, care conține așa zisele oase Y, ce sunt efectiv imposibil de înlăturat. Din acest motiv ele trebuie tăiate în bucăți mici de 2 - 3 milimetri. Pentru asta așezăm fileul de crap pe masă cu pielea în jos și cu un cuțit ascuțit crestăm peștele din 2 în 2 milimetri până la piele, având grijă însă să nu tăiem pielea, care va trebui să țină peștele întreg. Această fază nu trebuie făcută și în cazul somnului, deoarece acesta nu conține oase Y (oase mici). Verificați însă și somnul cu palma și scoateți oasele găsite cu o pensetă.
- Faza 5 de lucru este tăierea fileului de pește în bucăți. Bucățile trebuie să fie de dimensiunea unei cutii de chibrite. Odată tăiate, le introducem într-un recipient și le condimentăm puternic cu boia, piper și sare. Acoperim peștele și îl introducem în frigider.
- După aproximativ o oră de fiert, untura peștelui începe să se vadă la suprafața zemii. Acesta e momentul când adăugăm boiaua, cam 3 linguri cu vârf. Praful de boia îl presărăm nu în apă, ci pe uleiul de la suprafață, astfel încât acesta să poată să dizolve pigmenții din ardei. Doar uleiul poate dizolva pigmenții (culoarea), apa nu. Nu amestecăm, lăsăm ca boiaua să se îmbibe cu ulei, doar după aceea vom amesteca zeama.
- După două ore de fiert, ridicăm ceaunul de pe foc și trecem la filtrarea supei. Acest lucru se întâmplă cu ajutorul unei strecurători mari (găsiți pe eMAG) și a unei linguri sau a unui polonic. Să încercăm să îndesăm cât mai multă carne prin sită, deoarece în acest mod vom putea obține o supă mai consistentă mai groasă ca textură. După ce am strecurat toată supa, spălăm ceaunul și strecurăm încă odată toată supa înapoi în ceaun (să ne asigurăm că ea nu mai conține niciun oscior de pește) și le punem înapoi pe foc.
- Ultimul pas e să așteptăm să dea în clocot, iar în acel moment introducem bucățile de file de crap și somn. Din această clipă să fim cu ochii pe ceas, deoarece peștele nu trebuie să fiarbă mai mult de 12 - 15 minute! În acest răstimp gustăm supa și o condimentăm după gustul nostru.
- Supa se servește fierbinte, cu ardei iute verde tăiat rondele și cu pâine de pe vatră.
Notitele retetei
POFTĂ BUNĂ! 🙂