Înainte de a începe să scriu rețeta „Gătitură de mazăre”, sunt dator să vă explic un cuvânt folosit în titlu: „Gătitură”. Ce este gătitura și de unde vine cuvântul?
El nu există oficial în limba română, dar ar trebui adăugat, deoarece această mâncare nu este nici tocăniță, nici ciulama și nici iahnie și e stupid să o numim simplu mâncare! Este ceva între supă și englezul stew, adică o mâncare de lichiditate medie, iar îngroșarea se face folosind făina sau amidonul de porumb.
Cuvântul vine din maghiarul főzelék, unde „főz” = „a găti”, iar „elék” = „tură”, adică gătitură. Pe de altă parte, tehnica de gătit în sine, are la bază bucătăria ungurească (după cum puteți citi aici).
Principiul gătiturii este simplu, se pornește cu ceapă prăjită în ulei, peste care se adaugă făina, care și ea trebuie prăjită ușor.
Următorul pas este adăugarea ingredientului principal, care este o legumă fragedă (boabe verzi de mazăre în acest caz, dar poate fi varză, fasole verde, spanac, cartofi, etc), după care se întinde cu apă și se fierbe până ce consitența lichidului devine ca un sos.
Revenind la gătitura de mazăre, trebuie să știți că durează cam 30 – 45 de minute prepararea cu tot cu pregătire și poate fi făcut și cu carne de pui sau măruntaie (inimă, pipote).
Unele gospodine o îmbogățesc și cu găluști, eu am preferat însă o variantă mai simplă pe care v-o prezint mai jos. Spor la treabă! 🙂