Supă de linte roșie cu mentă și anason cu specific turcesc (Mercimek Çorbası)

    0
    8094
    Ciorba turcească de linte cu mentă
    Ciorba turcească de linte cu mentă

    Supa mea de linte are o istorioară destul de interesantă încât să v-o împărtășesc. Pe scut, când nu avem timp să gătim (da, se mai întâmplă), purcedem și noi la comenzi online.

    Cu o ocazie, am zis să încercăm ceva din bucătăria turcească și pentru că de regulă comandăm doar felul doi, am hotărât să încercăm ceva nou: o supă de linte ca la mama ei (turcoaică), adică o „supă cremă turcească de linte cu mentă și anason”.

    Am comandat 3 porții de la restaurantul Anatolia din Timișoara și am rămas foarte plăcut surprinși (nu mâncasem până atunci linte sub această formă).

    Am memorat bine gustul și consistența ei și am izbăvit în a o prepara folosindu-mă și de informațiile de pe site-urile turcești de profil. Iată deci celebra Mercimek Çorbası gătită de un bucătar de duminică, a cărei rețetă v-o împărtășesc mai jos.

    Poftă mare să aveți! 🙂


    Printează rețeta
    Supă cremă turcească de linte roșie cu mentă și anason
    Supă cremă turcească de linte roșie cu mentă și anason, gătită ca de turci. Are un gust și o textură care te fac să mai vrei. E sățioasă și nutritivă în același timp și se poate găti și 100% vegan.
    Ciorba turcească de linte cu mentă
    Categorie Ciorbă, Supă, Vegan
    Specific Turcesc
    Timp de preparare 15 minute
    Timp de gatire 40 minute
    Timp de asteptare 10 minute
    Portii
    porții
    Ingrediente
    Categorie Ciorbă, Supă, Vegan
    Specific Turcesc
    Timp de preparare 15 minute
    Timp de gatire 40 minute
    Timp de asteptare 10 minute
    Portii
    porții
    Ingrediente
    Ciorba turcească de linte cu mentă
    Etape
    1. Primul pas este spălarea lintei și punerea la înmuiat într-un vas cu apă (cca 30 minute - o oră).
      Linte roșie
    2. Următorul pas este pregătirea legumelor. Le curățăm și le spălăm. E important de asemenea să folosim mereu ingrediente proaspete, de cea mai bună calitate, deoarece alimentele pe care le consumăm sunt baza sănătății noastre.
      Legume (ardei capia, cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, ardei iute)
    3. După spălare și curățire urmează tăierea și cântărirea. Fiind vorba de supă, nu trebuie să fim foarte atenți la dimensiuni și modul în care tăiem legumele. Eu de regulă tai morcovii rondele, cartofii cuburi, la fel și ardeii, iar ceapa o mărunțesc bine, deoarece ea vine prăjită la început. Pun toate ingredientele la început de gătit în boluri separate.
      Cartofi tăiați cuburi
    4. Începem gătitul prin a pune o lingură de ulei de măsline în oală și 50 g de unt (jumătate 1/3 din cantitatea totală). Să avem grijă ca focul să nu fie exagerat de mare, deoarece nu vrem să ardem untul.
      Ulei de măsline și unt topit, pregătit pentru prăjire
    5. Odată încins untul, adăugăm pe rând ceapa, pe care o prăjim până devine sticloasă, iar pe urmă usturoiul, pe care îl pisăm în prealabil. Urmează ardeiul, ardeiul iute (opțional), morcovii și cartofii. Dinstuim 1 minut 2..
      Legume la dinstuit
    6. Acum urmează condimentele (foi de dafin, piper, chili, chimion, anason). Dacă aveți mojar, e bine să le pisați/ sfărâmați chiar voi, deoarece cumpărate întregi, au un gust mai pregnant, de asemenea dacă adăugați mirodeniile în uleiul încins, își valorifică gustul mai bine.
      Condimente
    7. A venit timpul să adăugăm apa și o lingură mare mare de pastă de roșii (eu folosesc pastă de roșii Sultan - se găsește la Kaufland sau o puteți cumpăra online de aici)
      Pastă de roșii în supă
    8. Lăsăm totul la fiert, iar când legumele au devenit aproape moi, adăugăm lintea roșie și sărăm (preferabil după gust).
      Supă turcească de linte roșie
    9. Verificăm dacă lintea e suficient de fiartă și pregătim mixerul de mână.
      Supă de linte roșie în lingură de lemn
    10. Dacă toate ingredientele s-au fiert, intră în acțiune mixerul de mână.
      Supă cremă făcută cu mixerul de mână
    11. Dacă avem consistența dorită, mai fierbem puțin, mai condimentăm și putem strecura totul printr-o strecurătoare (pas ce poate fi ignorat totuși), pentru a obține o textură mai fină, mai mătăsoasă.
    12. Acum că supa de linte este gata, pregătim menta. Topim 50 g de unt și când s-a limpezit, adăugăm o linguriță de mentă uscată și tocată. Luăm de pe foc tigaia și amestecăm, iar pe urmă adăugăm mixtura în supă. Amestecăm.
      Unt topit cu mentă uscată
    13. În acest moment supa noastră de linte roșie cu mentă și anason este gata și putem stinge focul. Urmează însă să preparăm untul cu boia ce folosește nu doar pentru decor ci dă și un extra gust supei noastre.
      Supă turcească de linte roșie în lingură de lemn
    14. Punem cei 50 g de unt rămași în tigaie și începem să îl prăjim la foc moderat, manevrându-l în mod circular până obținem unt brun. Grijă mare să nu îl ardem! Când untul a devenit translucid și observăm mici bule de culoare maro pe fundul tigăii, îl luăm jos de pe foc și îl răcim vreo 30 de secunde prin mișcări circulare ale tigăii. În acest moment adăugăm boiaua de ardei dulce (paprika) și amestecăm cu ajutorul unei spatule, ca boiaua să își elimine culoarea și aroma în unt. De reținut că acest lucru nu se face pe foc, deoarece nu dorim să prăjim sau să ardem boiaua! Ultimul pas e să strecurăm untul cu boia printr-o strecurătoare fină.
      Unt cu boia de ardei dulce (paprika)
    15. Supa noastră este gata! 🙂 o servim decorat cu felii de lămâie, unt cu boia peste, frunze de mentă verde și opțional cu ardei iute. Poftă bună vă doresc!
      Supă turcească de linte roșie cu mentă și anason