Tăiței cu brânză dulce și jumări din slănină afumată (Túrós csusza)

  0
  3527
  Tăieței cu brânză dulce și jumări din slănină afumată
  Tăieței cu brânză dulce și jumări din slănină afumată

  Tăițeii cu brânză dulce și jumări din slănină afumată sunt o mâncare tradițională ungurească (túrós csusza) și sunt la mare preț printre maghiari, atât de mare, încât apare în literatură, în cântece populare, dar se scandează și pe stadioane.

  Rețeta de mai jos își trage rădăcinile în copilărie, când bunica de la Tormac pregătea în fiecare marți tăițeii cu brânză dulce și slănină, tăiței cu mac și tăiței cu cartofi și ceapă prăjită. Toate ingredientele erau bio. Făina de la moară, brânza și smântâna de la vaca din ștalău, iar slănina de la porcul tăiat de Ignat (musai să fi fost de cel puțin 200 kg).

  Cum nu toți avem posibilitatea să facem rost de aceste ingrediente cum le-am descris mai devreme, rețeta de mai jos este una pe care o puteți găti din ce găsiți la supermarket.

  Iată și o galerie de imagini cu ingredientele pe care le-am folosit pentru a găti „Tăiței cu brânză dulce și jumări din slănină afumată”.


  Printează rețeta
  Tăiţei cu brânză dulce şi slănină
  „Tăiţei cu brânză dulce şi slănină” este o mâncare tradițional ungurească, foarte ușor de gătit și extrem de gustoasă.
  Tăieței cu brânză dulce și jumări din slănină afumată
  Timp de preparare 2 minute
  Timp de gatire 15 minute
  Timp de asteptare 5 minute
  Portii
  persoane
  Timp de preparare 2 minute
  Timp de gatire 15 minute
  Timp de asteptare 5 minute
  Portii
  persoane
  Tăieței cu brânză dulce și jumări din slănină afumată
  Etape
  1. Pregătirea e simplă! Punem 2 litri de apă pe foc și în timpul cât așteptăm să fiarbă, slănina afumată cumpărată în prealabil de la piață, o tăiem cubulețe de 1 cm. Șoricul îl punem în apa pe care o fierbem, să dea extra gust tăițeilor.
   Slănină afumată
  2. Slănina o punem într-o tigaie și o prăjim la foc mic, având grijă să nu se ardă.
  3. Dacă apa fierbe, adăugăm 2 lingurițe de sare și tăițeii. Dacă avem tăiței proaspeți (de casă), e de ajuns să îi fierbem 2 - 3 minute, până dau la suprafață. Dacă avem din magazin (recomand Barilla și La Molisana, cu ouă), trebuie știut că acestea fierb în aproximativ 8 minute, dar de la 7 minute încolo vă recomand să îi gustați. Îi folosim al dente.
  4. Jumării se vor face mai repede, astfel că va trebui să îi strecurăm și să le punem într-o farfurie, pe un șervețel, să absoarbă surplusul de grăsime. Între timp pregătim o oală în care vom amesteca mâncarea și o ungem cu 2 linguri din untura rămasă după prăjirea slănini afumate. Scurgem apa de pe tăiței (toată!) și lăsăm să se evaporeze câteva secunde, după care introducem pastele în oală. Imediat după, adăugăm cașcavalul răzuit și cele două feluri de brânză. După ce am omogenizat mâncarea, adăugam și jumătate din jumări. Amestecăm din nou.
  5. Servim tăițeii cu brânză dulce și slănină afumată în farfurie, la cald, iar peste ei mai presărăm din jumării rămași. Vă garantez că va fi bătaie pe ei! Spor la gătit! 🙂
   Tăieței cu brânză dulce și jumări din slănină afumată
  Notitele retetei

  Probabil ați observat că nu am adăugat smântână în acestă rețetă. Nu este nevoie, deoarece brânza Făgăraș conține  destulă smântână încât să fie suficientă pentru cele 4 porții. Dacă însă cumpărați brânză dulce de la piață, veți avea nevoie și de smântână dulce, cam 100 - 150 ml.

  De asemenea recomand slănina afumată, nu bacon sau costiță. Gustul original îl veți obține preparând tăiețeii doar în acest mod.

  Pentru alte întrebări vă stau la dispoziție în secțiunea comentarii.