Ciorbă de burtă falsă, preparată cu ciuperci Pleurotus și coadă de vită în loc de burtă de vită

    0
    3246
    Ciorbă de burtă fără burtă de vită
    Ciorbă de burtă cu ciuperci Pleurotus

    Burta de vită (stomacul), este o parte cu caracter când vine vorba de gust, tocmai de aceea, exact ca în cazul cărnii de oaie, capră sau curcan, este sau nu apreciat de unii dintre noi.

    Ciorba de burtă este o mâncare tradițională românească și există (foarte) multe rețete pe internet la o primă verificare. Unii o preferă „mai tare” – doar cu carne, alții pregătesc zeama introducând și legume în compoziție.

    În această rețetă, deoarece excludem burta din start înlocuind-o cu ciuperci pleurotus, (sau „păstrăvi de fag” cum li se mai zice tradițional), vom folosi și legume pentru a obține arome suplimentare.

    Pleurotus sunt un soi de ciuperci mai gumoase de fel, fără un gust specific – puternic, dar ca textură se mulează perfect pe imitarea senzației oferite la degustare de către burta fiartă, tăiată fâșii.

    Totodată, deoarece această rețetă nu este una neapărat vegană, pentru a infuza gustul de carne, sau mai exact cel de carne de vită, am folosit coadă de vită, care la fel ca burta, poate da un gust cu caracter oricărei ciorbe sau supe, evident cu diferența de gust, care e mai soft (mai fină).

    Aș adăuga și faptul că datorită cartilagiilor, este un super înlocuitor de oase. Dar hai să vedem rețeta!

    Printează rețeta
    Ciorbă de burtă falsă, preparată cu ciuperci Pleurotus în loc de burtă de vită
    Cea mai bună ciorbă de burtă falsă, preparată din ciuperci Pleurotus și coadă de vită în loc de burtă de vită, folosind diferite legume pentru zeamă.
    Ciorbă de burtă fără burtă de vită
    Categorie Ciorbă, Supă
    Specific Românesc
    Keyword Carne, Ciorbă, Ciuperci
    Timp de preparare 30 minute
    Timp de gatire 6 ore
    Timp de asteptare 30 minute
    Portii
    persoane
    Ingrediente
    Categorie Ciorbă, Supă
    Specific Românesc
    Keyword Carne, Ciorbă, Ciuperci
    Timp de preparare 30 minute
    Timp de gatire 6 ore
    Timp de asteptare 30 minute
    Portii
    persoane
    Ingrediente
    Ciorbă de burtă fără burtă de vită
    Etape
    1. Punem apa la fiert, în care introducem bucățile de coadă de vită pe care le-am tăiat în rondele în prealabil. Adăugăm jumătate din sare, piperul și foile de dafin. Lăsăm la fiert vreo 3 ore la foc foarte mic. Carnea se introduce când apa este încă rece.
    2. După ce a fiert coada de vită vreo 3 ore, adăugăm legumele tăiate bucăți mari (le puteți lăsa și întregi) și restul de sare, dar cu grijă (puțin câte puțin și gustăm), deoarece mare parte din apă s-a evaporat deja. În cazul usturoiului folosim doar 10 căței (jumătate din cantitate) și lăsăm și vreo 3 morcovi pentru ras la final. Ciupercile nu se pun încă în această fază, dar le pregătim (le tăiem fâșii)
      Ciuperci pleurotus tăiate fâșii
    3. Când carnea a fiert, adică se desface ușor de pe os, iar legumele au fiert și ele, trecem totul printr-o strecurătoare fină și vom folosi în continuare doar zeama rămasă. Carnea și legumele le acoperim, să nu se dezhidrateze.
      Coadă de vită fiartă
    4. Următoarea fază e adăugarea ciupercilor în stock-ul obținut prin fierberea cărnii și a legumelor.
      Ciuperci pleurotus în fierbere
    5. Cât timp fierb ciupercile, răzuim morcovii rămași și zdrobim usturoiul, dar pregătim și mixtura de smântână dulce cu lapte și gălbenușul de ouă. Dacă cumpărați smântână de gătit din comerț, ea este deja destul de lichidă, nu mai folosiți lapte.
      Smântână dulce cu lapte și ou, pregătite pentru ciorba de burtă
    6. Păjim ușor morcovii rași în câteva linguri de ulei, apoi îi adăugăm în ciorbă.
      Morcovi răzuiți
    7. Urmează să asezonăm cu sare (dacă mai este nevoie, sau putem adăuga apă dacă e prea sărat) și adăugăm în jur de 2 - 3 linguri de oțet. E important să se adauge oțetul înainte de mixtura de smântână, ca nu cumva să se separe acesta din urmă. Adăugam apoi smântâna în timp ce amestecăm ciorba frenetic, iar la final de tot restul usturoiului zdrobit. În această fază lăsăm ciorba pe foc doar cât dă în clocot, asta la fel, pentru că sunt șanse ca smântâna să se separe de zeamă.
    Notitele retetei

    Câteva sfaturi de final:

    • Zeama trebuie să se reducă, deci nu folosiți tot timpul capac la oală, doar în prima oră
    • Cantitatea de ingrediente e doar ghid, jucați-vă cu gramajele în funcție de gust
    • Recomand folosirea smântânii dulci de la piață (e mai gustoasă decât cea din cutie)
    • Aveți răbdare să fiarbă carne la foc mic, nu încercați să grăbiți procesul
    • Servim cu smântână acră (nu dulce) și ardei iuți

    Spor la gătit! 🙂