Kaiserschmarrn, Smarni sau Császármorzsa, rețeta originală a împăraților austrieci (Șmoră cu griș)

    0
    2195

    Kaiserschmarrn sau Császármorzsa (smarni), vine tradus mot à mot ca Firimiturile Împăratului, dar are și nume românesc: Șmoră cu Griș, iar acest nume are și o mică istorioară.

    Legenda spune că Franz Joseph al Austriei i-a ordonat bucătarului imperial să inventeze un desert ne mai văzut, ne mai gustat, unul care să surprindă din toate punctele de vedere Împăratul. Bucătarul curții a intrat în bucătărie și uitându-se în jur, i-au rămas ochii pe griș. În acest mod și-a făcut debutul Kaiserschmarrn în cărțile de bucate din întreaga lume.

    La mod personal, am mâncat acest desert evident pregătit de bunica, iar acum vă învăț cum să îl pregătiți. Să-i dăm drumul!

    Printează rețeta
    Kaiserschmarrn, Császármorzsa, Smarni sau Șmoră cu griș
    Kaiserschmarrn sunt un soi de clătite semi-dulci, care se prăjesc în unt topit și se servesc de regulă cu gem de caise, dar puteți folosi orice alt gem care e mai lichid. De căpșuni, demăceșe..
    Keyword Gem, Griș, Lapte, Ouă, Zahăr
    Timp de preparare 30 minute
    Timp de gatire 15 minute
    Timp de asteptare 5 minute
    Portii
    porții
    Ingrediente
    Keyword Gem, Griș, Lapte, Ouă, Zahăr
    Timp de preparare 30 minute
    Timp de gatire 15 minute
    Timp de asteptare 5 minute
    Portii
    porții
    Ingrediente
    Etape
    1. Se amestecă griș-ul cu făina și laptele și se lasă pentru 2 ore la umflat.
    2. Amestecăm gălbenușul de ouă cu zahărul. Puteți folosi zahăr pudră să treceți prin proces mai repede.
    3. Dacă au trecut cele 2 ore, amestecați gălbenușul cu grișul. Între timp bateți și albușul de ouă până devine spumă.
    4. Amestecați cu grijă spuma cu restul cremei și răzuiți și coajă de lămâie în compoziție.
    5. Topiți untul într-o tigaie și când s-a încins suficient, turnați pasta de griș, lapte și ouă în tigaie. NU ÎNCEPEȚI SĂ AMESTECAȚI IMEDIAT! După ce face o crustă roșiatică, caramelizată, începeți să tăiați și să amestecați cu o paletă de silicon compoziția. Trebuie să obțineți la final forme ca de firimituri, ușor caramelizate.
    Notitele retetei

    Cam asta e rețeta, ușor de pregătit zic eu. Serviți cu gem, dar puteți asorta și cu niște smântână sau frișcă pe lângă gem. Ornați cu mentă și căpșuni. Spor la gătit!