Kaiserschmarrn sau Császármorzsa (smarni), vine tradus mot à mot ca Firimiturile Împăratului, dar are și nume românesc: Șmoră cu Griș, iar acest nume are și o mică istorioară.
Legenda spune că Franz Joseph al Austriei i-a ordonat bucătarului imperial să inventeze un desert ne mai văzut, ne mai gustat, unul care să surprindă din toate punctele de vedere Împăratul. Bucătarul curții a intrat în bucătărie și uitându-se în jur, i-au rămas ochii pe griș. În acest mod și-a făcut debutul Kaiserschmarrn în cărțile de bucate din întreaga lume.
La mod personal, am mâncat acest desert evident pregătit de bunica, iar acum vă învăț cum să îl pregătiți. Să-i dăm drumul!
- Se amestecă griș-ul cu făina și laptele și se lasă pentru 2 ore la umflat.
- Amestecăm gălbenușul de ouă cu zahărul. Puteți folosi zahăr pudră să treceți prin proces mai repede.
- Dacă au trecut cele 2 ore, amestecați gălbenușul cu grișul. Între timp bateți și albușul de ouă până devine spumă.
- Amestecați cu grijă spuma cu restul cremei și răzuiți și coajă de lămâie în compoziție.
- Topiți untul într-o tigaie și când s-a încins suficient, turnați pasta de griș, lapte și ouă în tigaie. NU ÎNCEPEȚI SĂ AMESTECAȚI IMEDIAT! După ce face o crustă roșiatică, caramelizată, începeți să tăiați și să amestecați cu o paletă de silicon compoziția. Trebuie să obțineți la final forme ca de firimituri, ușor caramelizate.
Cam asta e rețeta, ușor de pregătit zic eu. Serviți cu gem, dar puteți asorta și cu niște smântână sau frișcă pe lângă gem. Ornați cu mentă și căpșuni. Spor la gătit!